ЛІНГВОКОГНІТИВНІ МЕХАНІЗМИ ВИРАЖЕННЯ ПРОБЛЕМ НАЦІОНАЛЬНОЇ ОСВІТИ В СУЧАСНОМУ ФРАНЦУЗЬКОМУ СЛАМІ - Андрієвська, Вікторія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Присвячено лінгвокогнітивному дослідженню сучасного французького сламу з урахуванням принципів семантико-когнітивного підходу до аналізу художнього тексту. Матеріал лінгвістичної розвідки представлено композицією “Éducation nationale” виконавця Grand Corps Malade – яскравого представника сламу у Франції. Характерними рисами цього музичного напряму є його ангажованість і розкриття гострих суспільно-політичних проблем в яскравих авторських метафорах. Виявлено лінгвокогнітивні механізми, зокрема ключові когнітивні метафори, навколо яких розгортається основний зміст пісенного тексту. Визначальною у матеріалі дослідження є метафора СИСТЕМА ОСВІТИ ЯК ГРА В ШАХИ, яка різко розмежовує чиновників і простих освітян, називаючи їх шаховими фігурами: державні службовці вищого рангу – це королі, нижчих ланок – тури, а вчителі – пішаки. Про занепад національної системи освіти та падіння рівня успішності серед школярів свідчить метафорична рівність УСПІШНІСТЬ Є ТАЄМНИЦЯ, а майбутнє школяра провінційного регіону передано через когнітивну структуру МАЙБУТНЄ Є БЕЗВИХІДЬ. Концептуального наповнення тексту композиції надають граматичні заперечні конструкції, що несуть значення відсутності та браку чогось.