ЕЛЕКТРОННЕ ЗАЛУЧЕННЯ ЯК НОВА МОДЕЛЬ КОМУНІКАЦІЇ «ГРОМАДЯНИН – УРЯД» - Данильчук, Анна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Представлено загальний теоретичний огляд нових норм і процедур електронних петицій в Україні. Електронні петиції розуміємо як нову форму прямої та ефективної політичної комунікації та електронного залучення, що свідчить про демократичний прогрес країни. Запропоновано короткий аналіз термінів «електронне залучення», «електронна демократія», «електронна петиція», а також огляд історії петицій та їх модифікацій після всесвітнього поширення інформаційних і комунікаційних технологій. Демократія та право на комунікацію – взаємозалежні та сприяють прозорості, ефективності й надійності державних органів. Вважаємо електронну петицію найбільш стандартизованою, ефективною й законодавчо закріпленою формою електронного залучення в Україні на сьогодні. Запропонований аналіз електронних петицій в Україні містить інформацію про норми й обмеження моделі комунікації – громадянин – уряд. Електронні петиції також можна розглядати як новий тип медійного дискурсу. Ми переконані, що зростання нових форм електронного залучення вимагатиме розвитку нових лінгвістичних і ІТ знань.