ФОРМА ТА ЗМІСТ ЛІНГВОКОГНІТИВНОГО СЦЕНАРІЮ НАРАТИВУ КОЛО В НОВОРОМАНІСТСЬКИХ ПРОЗОВИХ ТВОРАХ А. РОБ-ГРІЙЄ - Мамосюк, Олена (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Присвячено виявленню архітектоніко-композиційних, лексико-семантичних і стилістико-синтаксичних особливостей розгортання лінгвокогнітивного сценарію наративу КОЛО. Їх зумовленість типом оповіді, конституентами наративу та різними характеристиками тексту продемонстровано на матеріалі прозових творів А. Роб-Грійє. Окреслено новий підхід до побудови лінгвокогнітивних сценаріїв наративу французьких художніх текстів періоду Нового роману. Розкрито особливості динаміки функціонування й розгортання фокалізаційного коду лінгвокогнітивного сценарію наративу КОЛО прозових творів А. Роб-Грійє. Встановлено композиційні домінанти в побудові лінгвокогнітивних сценаріїв наративу художніх текстів А. Роб-Грійє. З’ясовано закономірності семіотичної конфігурації композиційних і семантичних компонентів лінгвокогнітивних сценаріїв наративу досліджуваних творів. Охарактеризовано основні тенденції наративної манери зазначеного вище письменника-новороманіста з позицій когнітивно-інтерпретативного й комунікативного підходів.