КАТЕГОРІЯ ІНТЕРТЕКСТУАЛЬНОСТІ В ПОЛІТИЧНОМУ ДИСКУРСІ БРИТАНСЬКИХ ПАРЛАМЕНТСЬКИХ ДЕБАТІВ - П’єцух, Оксана (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Простежено особливості втілення однієї з базових текстових категорій, зокрема категорії інтертекстуальності в парламентських дебатах у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії як типу політичного дискурсу. Розглянуто специфічні риси, які реалізують установлення рекурсивних і прокурсивних інтертекстуальних зв’язків між минулими та майбутніми подіями, явищами і процесами політичного, економічного та соціального життя країни. Учасники дебатів також звертаються у своїх промовах до попередньо прийнятих законів, документів, актів внутрішньодержавного значення та міжнародних алюзій, ремінісценцій і прямого та непрямого цитування видатних особистостей і політичних діячів. Такі інтертекстуальні включення зумовлюють підвищену емотивність і посилену аргументацію у реакціях комунікантів. Детально проаналізовано комунікативні ходи і мовленнєві акти учасників дебатів під час засідань Палати громад британського парламенту в період пост-Тетчеризму.