ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕДАЧІ ПОВІДОМЛЕННЯ В УМОВАХ РЕТРАНСЛЯТИВНОЇ КОМУНІКАЦІЇ - Авдєєнко, Тетяна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Досліджено проблему трансмісії повідомлення в межах непрямого спілкування. Непряме спілкування із залученням третього антропоконституента в структуру комунікації відзначене поетапністю передачі повідомлення від відправника до ретранслятора та від останнього до отримувача. У процесі просування повідомлення по каналу ретранслятивного зв’язку реалізуються складні соціальні та психологічні відносини між членами комунікації. Успіх такого спілкування значною мірою залежить від функціонування проміжної ланки – ретранслятора та його відношення до ключових членів комунікації. Успішність ретранслятивного спілкування визначається ступенем відповідності вихідного повідомлення вхідному. Ступінь такої відповідності може бути повною, частковою або відсутньою, що залежить від соціально-психологічних відносин членів непрямої комунікації. У процесі передачі повідомлення зазвичай виникають певні перешкоди через невідповідність кодів відправника й отримувача, неадекватність сигналу повідомлення, недосконалість коду або некоректність його застосування.