ПОЗНАЧЕННЯ СУМНІВУ В АГЛОМОВНОМУ ДИСКУРСІ ЕПІСТЕМІЧНО-ДЕОНТИЧНИМ КЛАСТЕРОМ WILL, WON’T - Гнатюк, Алла (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Досліджено маркування сумніву в художньому англомовному дискурсі епістемічно-деонтичним кластером will, won’t. Описано передумови підходу до наукової проблеми та зауважено основні епістемічні категорії та термінологію. Наведено авторську дефініцію сумніву з огляду на міждисциплінарний підхід. Сумнів витлумачено з погляду філософії та психології з основним опертям на засади когнітивної лінгвістики та епістемології. У вживанні will, won’t та їхніх граматично зумовлених та скорочених форм shall, shan’t, ’ll для позначення бажання чи наміру, погрози чи обіцянки проілюстровано приклади деонтичної інтерпретації; натомість для позначення прогнозування, передбачення – епістемічної, котра і містить елемент сумніву. Для детального вивчення проблеми продемонстровано випадки, коли сфери епістемічного та деонтичного модального маркування дієсловами will, won’t контамінуються, що ускладнює визначення модальності загалом та конкретизацію маркованого епістемічного стану сумніву зокрема.