СЕМАНТИКА ТА ПЕРЕКЛАД МЕТАФОРИЧНИХ ЛЕКСИЧНИХ ОДИНИЦЬ У ТЕКСТАХ АМЕРИКАНСЬКОЇ ПРЕСИ - Щеголєва, Тетяна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Присвячено дослідженню семантики метафоричних лексичних одиниць в англійській мові. В процесі дослідження систематизовано наукові розробки з вивчення метафори як лексико-стилістичного явища. Охарактеризовано особливості використання метафор та їх семантичного значення в текстах американської преси. Визначено асоціативні зв’язки в семантиці метафоричних лексичних одиниць в аналізованих текстах американської преси. Аналіз семантики метафор засвідчив, що в текстах американської преси представлено метафори, які походять із різних сфер життя: політики, спорту, економіки, гастрономії, природи, історії, міфології та ін. Установлено, що в результаті наявності образної складової в семантиці метафор, вони становлять проблему для перекладу. При відтворенні метафор необхідно передати смислові відтінки значення метафори в тексті оригіналу засобами української мови. Досліджено способи перекладу метафор і специфіку відтворення їх семантики із збереженням смислової образності та експресивності в аспекті англо-українського перекладу текстів американської преси. Метафори в текстах американської преси передаються за допомогою таких способів: український еквівалент, калькування, конкретизація.