КОГНІТИВНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ П ІД ЧАС ВИВЧЕНН Я ІНОЗЕМНОЇ МОВИ В НЕМОВНОМУ ВНЗ - Жолтаєва, Гульнар; Килишпаєва, Мадіна; Ханіна, Надія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Розглянуто актуальність завдання формування міжкультурної комунікативної компетентності здатно сті, яка дозволяє мовній особистості вийти за межі власної культури і набути якостей медіатора культур, не втрачаючи власної ку льтурної ідентичності. Водночас одним із центральних завдань сучасного етапу вивчення проблеми є створення концепції когнітивного підходу при формуванні міжкультурної комунікативної компетен ції і, як наслідок , О днією з основ методології формування міжкультурної комунікативної компетенції є когнітівно діяльнісний підхід, який передбачає занурення студента в псевдореа льну, штучно створену, проблемну ситуацію, під час якої здійснюється пошук вирішення завдань і з подальшим аналізом мовних і немовних дій, а також уміння графічно змалювати і символічно представити фрейм тексту або дискурсу (стереотипної інформації, предста вленої в свідомості у вигляді динамічної і статичної ментальних моделей).