НАРАТИВНІ СТРАТЕГІЇ ДЖ. Д. СЕЛІНДЖЕРА ДЛЯ РОЗКРИТТЯ ТЕМИ ВІДЧУЖЕННЯ, САМОТНОСТІ ТА ВІДЧАЮ В ОПОВІДАННІ “FOR ESMÉ WITH LOVE AND SQUALOR” - Воробйова, Тетяна; Смалько, Людмила (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
У центрі уваги дослідження – особливості унікального стилю коротких оповідань Дж. Д. Селінджера, певні аспекти використання мовленнєвих засобів і наративних моделей, спрямованих на творення образів у його творах. Зокрема, розглядаються наративні стратегії як особливий стилістичний засіб Дж. Д. Селінджера, що використовується для розкриття теми відчуження, самотності й відчаю у творі “For Esmé with Love and Squalor”. Особливий акцент зроблено на унікальності й майстерності автора у використанні стилістичних засобів різних рівнів та оригінальності побудови оповідання, що полегшує процес декодування авторського задуму. Проаналізовано базові положення наратології як методологічного підґрунтя інтерпретації основних тем творів цього автора. Доведено, що найвидатнішою рисою стилю Селінджера є те, що він досить часто використовує тактильні образи для зображення своїх героїв. Зроблено спробу описати майстерність, із якою автор використовує наративні стратегії для розкриття теми відчуження, самотності та відчаю в оповіданні “For Esmé with Love and Squalor”. Проаналізовано уміння автора використовувати стилістичні засоби різних рівнів та оригінальність композиційної побудови оповідання, що допомагає читачеві декодувати посил автора.