СУЧАСНА ЛЕКСИКОГРАФІЯ: ПРОБЛЕМИ Й ПЕРСПЕКТИВИ - Гороть, Євгенія; Малімон, Леся (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Висвітлено основні тенденції розвитку сучасної лексикографії. Аналіз теоретичних праць показав: лексикографія – важливий аспект розвитку кожної мови, оскільки словник зберігає мову, а без мови не може існувати жодна держава. Екстралінгвальні чинники впливають на якість лексикографічної продукції. Науковці розрізняють теоретичну та практичну лексикографію. Теоретична лексикографія розробляє теоретичні засади укладання та класифікації словників. Результатом практичної лексикографії є лексикографічна праця – словник або довідник у формі книги чи комп’ютерної версії. Робота над словником включає декілька етапів (обґрунтування актуальності та необхідності опублікування словника, визначення його основних характеристик і потенційних користувачів, відбір вихідного реєстру, вироблення концепції структури словникової статті). Сучасна лексикографія характеризується розмаїттям форм, видів і типів словників, які класифікуються за певними диференціальними ознаками.