МОВНА ОСОБИСТІСТЬ: ЇЇ СИСТЕМНІ ЕЛЕМЕНТИ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ - Карпіна, Олена (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Досліджується мовна особистість та її структура. Розглянуто походження цього терміна, його зміст, основні компоненти мовної особистості. Мовну особистість охарактеризовано з позицій її функціонування, мовленнєвої поведінки. Виділено її інваріантні та змінні складники. Згідно з існуючими класифікаціями систему мовної особистості представлено як складну багаторівневу парадигму, що піддається зовнішнім впливам та готова до трансформацій на будь-якому рівні своєї організації. Виявлено, що незважаючи на взаємопов’язаність рівнів, необхідна додаткова екстралінгвістична інформація, пов’язана з мовною соціалізацією та прийнятними в певному суспільстві стереотипами для всеохоплюючого дослідження мовної особистості. Увагу зосереджено на комунікативному аспекті, що дало підставу для лінгвістичного аналізу термінів комунікативна особистість, мовленнєва особистість і людина-мовець як аспектів складного та багатогранного феномену мовної особистості. Здійснено порівняльний аналіз визначень цих понять, зокрема комунікативна особистість, яке окремі науковці ототожнюють із поняттям мовної особистості, розглядаючи його з позиції вербалізації в мовленні.