ПРОБЛЕМА ОМОНІМІЇ ТА ПОЛІСЕМІЇ В СИСТЕМІ АНГЛІЙСЬКОГО ІМЕННИКА - Навроцька, Ірина (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Увага сфокусована на дослідженні полісемії та омонімії у одномовних та двомовних словниках у системі англійського іменника й містить деякі теоретичні й практичні аспекти процедури розмежування цих явищ, які показано у кандидатській дисертації автора. Визначення межі між значеннями у системі англійського іменника у формі якісно відмінних лексико-семантичних елементів: метафор, лексико-семантичних варіантів, синкретів, гетеросемів та омонімів, залежить від природи метонімічного зсуву чи метафоричного переносу або специфічного характеру конотації. Неоднозначні, гетеросемічні та омонімічні елементи, отримані під час аналізу, мають надалі бути досліджені за допомогою дистрибутивно-компонентного критерію на основі дистрибутивного моделювання та частотності вживання в корпусах. Дистрибутивне моделювання полягає у визначенні актуальної сполучуваності іменників шляхом підстановки відібраних дистрибутивних моделей у спеціальній програмі, що називається «коркондансером», підрахунку частотності цих моделей й залежності появи в них гетеросемії та омонімії. Омонімічні значення у системі іменника характеризуються унікальністю контекстів і нижчою, або вищою, порівняно із полісемічними значеннями, частотністю корпусних ідентифікаторів.