ГРА СЛІВ У ЛИСТАХ АНТОНА ЧЕХОВА ЯК ТЕКСТОУТВОРЮЮЧИЙ ФАКТОР - Потапенко, Лілія (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Зроблено аналіз вибраних фрагментів із кореспонденції А. Чехова, що має на меті показати прояви словесної гри в листах письменника. Звернено увагу на існування виразної межі між мовною грою і грою слів. Наголошуємо на необхідності точного розмежування цих двох близьких, але не синонімічних понять. Приклади оригінального словотворення, парафразування, інші «забави зі словом» протиставлені метафорам і інтертекстуальності як проявам мовної гри. Pроблено спробу систематизації чеховських ігор зі словом і значенням, застосовуваних із метою отримання певного перлокутивного ефекту. Частотність і різноманіття словесної гри у листах А. Чехова дозволяє визнати її важливим текстоутворюючим фактором, що забезпечує своєрідність і неповторність ідіостилю письменника. Словесна гра, як показує аналіз вибраного матеріалу, розкриває прихований потенціал слова.