НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ ЯК ІНОЗЕМНОЇ ДЛЯ ЧУЖОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ «МІСТО ЛЕВА» РІВНЯ В2 ЯК ОСНОВНИЙ ЛІНГВОКРАЇНОЗНАВЧИЙ ПІДРУЧНИК - БОЙКО, Галина (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Розглянуто і проаналізовано навчальний посібник з української мови як іноземної для чужоземних студентів «Місто Лева» рівня В2. Зосереджено увагу на лінгвокраїнознавчому аспекті книги, історії міста й традиціях. Скеровано погляд на допомогу студентам іноземцям щодо пізнання нового лексичного матеріалу, закріплення набутих навиків усного та писемного мовлення і граматичних моделей, ознайомлення з українськими піснями,відомими постатями України та духовним життям нації. У статті освітлено рівень В2 з української мови як іноземної відповідно до «Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти: вивчення, викладання, оцінювання» (2003 р.). Згідно з ними студент: розуміє основні ідеї складних текстів на абстрактні і конкретні теми, в тому числі технічні теми, що стосуються його спеціалізації; може спілкуватися з носіями мови без напруги для кожної зі сторін; вміє робити чіткі, детальні повідомлення щодо різноманітних питань і може викласти свій погляд на проблему, показати переваги та недоліки різних варіантів. Тексти в посібнику розташовані за тематичним принципом: загальна інформація, історія, технічні досягнення та винаходи, цікаві місця і події Львова. Вони не пов’язані безпосередньо між собою, тому викладач чи студент може обирати довільний порядок їхнього читання й опрацювання. Кожен текст супроводжує система вправ: коментар до тексту (пояснення нових слів); дотекстові вправи, які дають змогу підготуватися до сприйняття тексту, пов’язати знання і досвід студентів з новою інформацією; післятекстові вправи, які перевіряють розуміння прочитаного тексту, а також формують і закріплюють граматичні навички. Ключі до завдань, розташовані в кінці посібника, дадуть змогу студентам контролювати здобуті знання і використовувати «Місто Лева» як для навчання у групі з викладачем, так і для самостійного навчання. Скориставшись QR-кодом, можна увійти у своєрідний додаток до посібника з аудіозаписами розміщених у ньому текстів, піснями про Львів, поезією, іншою цікавою інформацією про місто, а також з додатковими завданнями, які допоможуть студентам тренувати свої фонетичні навички. Все це зробить процес навчання з «Містом Лева» приємною пригодою.