СПЕЦИФІКА ОБРАЗНО-СИМВОЛІЧОГО ПРОСТОРУ ТЕКСТУ РОМАНУ В. ҐОЛДІНГА «LORD OF THE FLIES»: КОГНІТИВНО-СЕМІОТИЧНИЙ РАКУРС - ГАЛУЦЬКИХ, Ірина (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Статтю присвячено висвітленню особливостей образно-символічного простору художнього тексту представника англійського постмодернізму В. Ґолдінга «Lord of the flies» з метою поглиблення інтерпретації художньої семантики твору та виявлення специфічних компонентів образності та символіки, обраних автором для реалізації художнього задуму. В якості методологічного іструментарія в дослідженнні застосовано методику когнітивно-семіотичного аналізу, що передбачає залучення елементів концептуального аналізу та методику реконструкції концептуальних тропів (метафора, метонімія, оскиморон) в художньому тексті. Проведеній аналіз образного простору твору, який інтерпретує в дусі постмодернізму події нацистської Європи, розповсюдження фашизму та трагедію Другої світової війни, дозволив окреслити діапазон і спектр референтів та корелятів явищ навколишньої дійсності та продемонстрував, що домінантними серед образно переосмислених явищ є складники концептосфер ПРИРОДНЕ ЯВИЩЕ, ЛЮДИНА, АРТЕФАКТ, які є щільно пов’язаними в процесах мапування, асоціюючись та контрастуючись одне з одним, а деякі з яких навіть набувають ролі художніх символів в контексті аналізованого твору. При цьому кожен із окреслених явищ набуває особливих аксіологічних характеристик, що також відповідають загальному настрою постмодерністського художнього зображення подій в епоху катастроф людства, зображуючись негативному ключі. Природа зображується хижою, ворожою і небезпечною, людина – наляканою, емоційний стан якої сповнений болісного досвіду та жаху, що на метальному рівні супроводжується низкою когнітивних процесів (аналогія, асоціація, контрастування) і для чого автором добрані відповідні метафоричні (метонімічні) кореляти. До того ж, це підкреслюється образно-символічним переосмисленням артефактних явищ, за допомогою чого автор акцентує увагу на руйнівній для людини ролі цивілізації і соціуму, контрастуючи символи демократії та тоталітаризму – мушлю та «володаря мух», які уособлюють суть соціальних проблем довоєнного та воєнного часів.