ПРАГМАТИЧНІ АСПЕКТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ АНГЛОМОВНИХ МИТНИХ ТЕРМІНІВ - ГУБІНА, Оксана (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
У дослідженні висвітлено мовно-прагматичні особливості перекладу документації митного контролю на прикладі англійської та української мов. Досліджено жанрову систему комплексу англомовних митних документів: декларації, довідки, комерційні документи та митні документи, що передбачають пільгове оподаткування. З’ясовано жанрову характеристику митних документів та з’ясовано лексико-семантичний склад митної термінології. Встановлено, що для митної термінології характерні явища полісемії, омонімії та синонімії. Виявлено лексичні труднощі при перекладі англійських митних термінів. Особливу увагу приділено аналізу прийомів перекладу, які використовуються перекладачами при перекладі звичайних термінів українською мовою: дослівний переклад, транскрипція, транслітерація, семантичний еквівалент, експлікація, комбінація кількох прийомів перекладу, перестановка, додавання, видалення, калькування, переклад із застосуванням прийменників, переклад з використанням родового відмінка, переклад з групою пояснювальних слів. Досліджено також різні класифікації перекладацьких трансформацій: універсальні та ті, що підходять лише для складних митних термінів. Проведено статистичний аналіз вищезгаданих перетворень, використаних у перекладі. Виявлено, що перекладацькі трансформації використовуються при перекладі митних термінів через різницю між правилами англійської та української мови. Проведено кількісні та відсоткові розрахунки, щоб з’ясувати, які трансформації перекладу найчастіше зустрічаються при перекладі митних термінів з англійської мови на українську. Встановлено, що їх розподіл нерівномірний. Найпоширенішими є дослівний переклад, переклад семантичним еквівалентом, перестановка, транскрипція та калькування. Найменш поширеними є поєднання кількох прийомів перекладу: транслітерація, видалення, експлікація та переклад із групою пояснювальних слів. Така диференціація зумовлена правилами творення слів, словосполучень і речень української мови та бажанням економити мовні ресурси.