ТРЕНДИ У ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНИХ МОВ В ЕПОХУ ПАНДЕМІЇ - ЗАГОРОДНЯ, Ольга; ВОРНАЧЕВ, Андрій; ГОРЮНОВА, Марина (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
Стаття стосується останніх тенденцій у вивченні іноземних мов в епоху світової пандемії XXI століття. Іноземна мова є складовою професійної культури та компетентності фахівця будь-якої сфери в умовах сучасної глобалізації. Знання іноземних мов допомагає студентам закладів вищої освіти ближче познайомитися з досягненнями інших країн та народів, а також ефективно використати навички говоріння іноземною мовою у майбутній професійній діяльності на міжнародному рівні для встановлення ділових контактів. Мета дослідження – визначити останні тренди у вивченні іноземних мов студентами закладів вищої освіти. Об’єкт дослідження – тенденції у вивченні іноземних мов, що є характерними для закладів вищої освіти в епоху світової пандемії. Методи дослідження: аналіз, систематизація, порівняння, описовий, функціональний, конструктивний та метод перекладу. Практичний досвід в умовах світового карантину через Covid-19 та детальний теоретичний аналіз останніх наукових праць у сфері освіти дозволив виділити основні тренди у вивченні іноземних мов: штучний інтелект, м’які навички, віртуальна реальність, змішане навчання, едьютейнмент. Штучний інтелект у вивченні іноземних мов виконує функції: персоналізація, вимірювання прогресу навчання, мотивація, легка інтеграція. Формування “soft skills” є необхідною складовою ефективного оволодіння іноземними мовами через використання інтерактивних методів та різноманітних форм роботи (в парах, малих і великих групах, індивідуальна робота). Застосування VR технологій передбачає переваги: наочність, безпека, безпосередня участь, фокусування. Змішане навчання є особливо ефективним у вивченні іноземних мов, оскільки воно забезпечує варіативність навчання і враховує індивідуальні потреби студентів через поєднання онлайн та офлайн форм навчання. Едьютейнмент у вивченні іноземних мов – це урахування психологічних потреб студентів через традиційні й електронні книги, музику, фільми, освітні ігри, комп’ютерні та відеоігри, електронні тренажери, енциклопедії, веб-квести, вікі та блоги. Для ефективного опанування навичок говоріння, письма, читання та аудіювання з мови, яку вивчаємо, є необхідним постійне врахування новітніх тенденцій в освітньому глобалізаційному просторі. Перспектива подальших досліджень передбачає детальний аналіз теоретичних основ сучасних тенденцій та опис їх практичного застосування в опануванні конкретної іноземної мови, зокрема, англійської.