ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ПРОФЕСІЙНОГО СПІЛКУВАННЯ МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ - ТИМКОВА, Валентина; ЛЕБЕДЄВА, Наталія (Актуальні питання іноземної філології, 2022)
У статті проаналізовано дослідження українських та закордонних учених щодо формування культури професійного спілкування майбутніх менеджерів. Розкрито суть авторської тренінгової програми та особливості діяльності майбутніх менеджерів на одному з етапів тренінгу. Наведено вправи на розвиток у майбутніх менеджерів упевненості в собі, вмінь викликати в себе робоче самопочуття. Подано приклад ділової гри та аналіз її результатів. Розглянуто причини відхилення від норм професійного спілкування, уникнення помилок у мовленні студентів, майбутніх менеджерів, адже недостатній рівень культури мовлення може стати причиною значних економічних втрат. Метою статті є висвітлення проблеми формування культури фахового мовлення, що є органічною складовою професіоналізму ділової людини. В основі студії використано теоретичні методи, зокрема аналіз і узагальнення результатів досліджень із культури професійного ділового мовлення, висновки. Актуальними на сьогодні залишаються пропозиції про те, щоб до характеристики ділових якостей людини додавати ще й мовну характеристику: вміє чи не вміє чітко та лаконічно висловлювати свої думки, оскільки культура мовлення – важливий аспект багатоманітного та різноспрямованого впливу на слухача. Правильне усне та писемне мовлення може забезпечити швидкість взаєморозуміння між учасниками комунікативного акту. З’ясовано актуальність дослідження, що зумовлена необхідністю виховувати свідоме прагнення до вивчення питань культури фахового мовлення. Обґрунтовано, що важливим аспектом фахової мовної підготовки фахівців-менеджерів є знання норм сучасного професійного спілкування та повсякчасне вміле користування ними. Узагальнено, що культура мовлення – це частка загальної професійної культури фахівця будь-якої сфери діяльності, в тому числі економічного профілю, а її відсутність – свідчення бездуховності і безграмотності людини.