ЗАСТОСУВАННЯ ГРАМАТИЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ В УКРАЇНСЬКОМУ ПЕРЕКЛАДІ «КОРАЛІНИ» НІЛА ҐЕЙМАНА - ОСТАПЕНКО, Світлана (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
Мета статті – проаналізувати застосування граматичних трансформацій у процесі перекладу «Кораліни» Ніла Ґеймана українською мовою, виконаного О. Мокровольським, та здійснити їх порівняльний аналіз. Основні наукові результати отримано із застосуванням комплексу загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, а саме: аналізу та узагальнення наукової літератури з проблем перекладацьких трансформацій; теоретичного узагальнення, аналізу і синтезу; порівняльного, описового, порівняльного та аналітичного методів. Автор визначає граматичні трансформації як спосіб перекладу, за допомогою якого граматична одиниця оригіналу перетворюється на одиницю мови перекладу з іншим граматичним значенням. У процесі перекладу «Кораліни» О. Мокровольський застосовує всі види граматичних трансформацій як синтаксичного, так і морфологічного характеру. Найчастіше використовуються трансформації заміни порядку слів, внутрішнього та зовнішнього поділу, ад’єктивації, номіналізації та пермутації, рідше – зовнішньої інтеграції, компенсації та адвербалізації. Але в більшості випадків перетворення носять комплексний характер. Перекладач використовує декілька трансформацій одночасно для досягнення адекватності. Проаналізувавши частотність та специфіку застосування перекладацьких трансформацій, можна зробити загальний висновок, що в процесі відтворення художнього твору з англійської мови на українську трансформації відбуваються переважно на синтаксичному рівні, а саме перестановки, заміни, перехід від зворотного до прямого порядоук слів, зміна предикатів під час перекладу, поділ речень, об’єднання речень, зміна типу синтаксичного зв’язку. На морфологічному рівні, у свою чергу, використовується транспопозиція частин мови, а іноді й словотвірні трансформації.