ГЛОСАРІЙ ЯК ФОРМА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ - РИБАЛКА, Наталя (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
У статті розглядається поняття самостійної роботи студентів, її видів, цілей та форм організації цього виду діяльності для їх досягнення при вивченні іноземної мови. Більш детальну увагу акцентовано на такій формі організації позааудиторної самостійної роботи, як складання глосарію або тематичного словника, метою якого виступає систематизація досліджуваної професійної лексики для подальшого використання під час читання та перекладу іноземних текстів професійної спрямованості. Засвоєння тематичної лексики – одне з найважливіших завдань щодо професійно-орієнтованого перекладу. Дослідники, які займалися проблемою складання глосарію, виявили основні переваги цього виду роботи у процесі засвоєння професійно-орієнтованого лексичного матеріалу, проаналізувавши які, ми дійшли висновку, що складання власних словників-глосаріїв: поповнює словниковий запас студента; носить індивідуальний характер; впливає на якість перекладів, тому автор наводить приклади складання глосаріїв та прийомів роботи з ними, що розширюють їх можливості як позааудиторний вид навчальної діяльності, та розкриває їх мотиваційний потенціал для активної пізнавальної діяльності студентів. Ведення тематичного словника передбачає не простий переклад, а каталогізацію, структуризацію та систематизування незнайомих слів, що благотворно впливає на їхнє запам’ятовування. З цією ціллю автор статті наводить приклади сучасних програм, які найбільш доцільно використовувати у процесі організації самостійної роботи студентів для складання глосарію іноземною мовою. Таким чином, встановлено, що глосарій – це корисний інструмент, що дозволяє перекладачеві легко знаходити необхідний еквівалент, уникати неточностей під час роботи зі спеціалізованою термінологією та безперервно підвищувати якість та швидкість своєї роботи під час перекладу.