ТЕМАТИЧНА ГРУПА СТАТЕВИХ БАКТЕРІЙНИХ ІНФЕКЦІЙ ЯК СКЛАДНИК ВЕНЕРОЛОГІЧНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ - ТЕЛЕКИ, Марія; СИНИЦЯ, Валентина (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
Дослідження орієнтовано на аналіз термінів статевих бактерійних інфекцій як складової частини термінологічного фонду венерології. Мета дослідження – на матеріалі латинської мови висвітлити первісне та мотиваційне підґрунтя термінологічних одиниць на позначення інфекційних статевих хвороб, що спричиняють бактерійні інфекції. Основні методи вивчення термінів: вибірки, спостереження, етимологічний, компонентного, дефініційного аналізу, структурний, частково класифікаційний, семантичного моделювання, опису. Описана групи термінів інфекційних статевих хвороб, зумовлених бактерійними інфекціями. З’ясовані первісні значення компонентів термінів та мотивація утворення термінологічних одиниць на позначення інфекцій, що передаються статевим шляхом. Проаналізовані різні за структурним складом термінологічні утворення. Означені семантико-структурні особливості та дериваційні способи і засоби утворення термінів. Схарактеризовані компоненти складних термінів, семантично цілісні термінологічні словосполучення. Зауважено лінгвокультурологічний аспект термінів. Підмічено, що термінам інфекційних статевих захворювань притаманна синонімія. Це пояснюється тим, що з розвитком венерологічної науки поряд зі застарілими назвами виникають нові поняття, які отримують нові номінації. Атрибути у синонімічних термінологічних словосполученнях доповнюють або уточнюють інформацію про захворювання. Таким чином визначено, що для називання термінологічної одиниці первісна семантика кожного зі словотвірних елементів стає мотиваційною ознакою, яка відображає ту або ту властивість, необхідну для мотивованої номінації хвороби бактерійного походження. Мотивацією для найменування захворювання слугують також епоніми, топоніми, номенклатурні назви бактерій, що спричиняють статеві бактерійні інфекції.