ВЕРБАЛІЗАЦІЯ ЦІННІСНОГО КОМПОНЕНТУ КОНЦЕПТУ AIR POLLUTION У СУЧАСНИХ АНГЛОМОВНИХ МЕДІА-РЕСУРСАХ - ХОЛМОГОРЦЕВА, Ірина; САВЧЕНКО, Наталя (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
У статті аналізуються когнітивні та семантичні способи репрезентації ціннісного компоненту концепту AIR POLLUTION як невід’ємної частини глобального концепту ENVIRONMENT. Метою роботи є виявлення структурних та семантичних одиниць концепту AIR POLLUTION, що описують аксіологічний потенціал досліджуваного концепту, який є характерним для світогляду представників американської англомовної лінгвокультурної групи. Матеріалом роботи виступили 200 фрагментів, які містять концептуальну інформацію щодо забруднення повітря, та які було вилучено із текстів, що належать до медійного дискурсу. Підґрунтям методології роботи стала теорія когнітивних механізмів, що включає в себе нарощування, розгортання, зштовхування та зв’язування, та застосовується для аналізу мовних модифікацій, які зазнають смислові одиниці в межах певного дискурсу. В результаті аналізу мовного матеріалу було виявлено, що найбільше аксіологічне значення у ментальній репрезентації концепту AIR POLLUTION отримують такі структури, як «клімат», «здоров’я людини», «масштабність прояву забруднення повітря» та «екологічна відповідальність». Характерно, що для структур «клімат», «здоров’я людини», «масштабність прояву забруднення повітря» характерне негативне оцінювання, в той час як для «екологічної відповідальності» – позитивне. Вербалізація оцінки передбачає комбінацію декількох когнітивних механізмів, що акумулюють смисл та комбінують декілька ціннісних одиниць в одному контексті. Встановлено, що лексичні засоби, які використовуються для вербалізації ціннісного компоненту концепту AIR POLLUTION належать до емоційно-нейтральної лексики, яка включає в себе наукові терміни, а також терміни, що характерні для промислового, медичного та політичного дискурсів. Їх комбінація та акумуляція специфікує проблеми, пов’язані із забрудненням повітря, і надає негативної конотації. Для опису «екологічної відповідальності», навпаки, застосовані лексичні засоби із нейтральною оцінкою набувають позитивної конотації.