СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНА СПЕЦИФІКА НОМІНАТИВНОГО ПОЛЯ КОНЦЕПТУ WAHL В СУЧАСНІЙ НІМЕЦЬКІЙ МОВІ - ЦІСАР, Андрій; ЗУБАЧ, Оксана (Актуальні питання іноземної філології, 2023)
Наукове дослідження присвячено вивченню структурно-семантичної специфіки номінативного поля концепту Wahl в сучасній німецькій мові. У роботі висвітлено сучасні тенденції дослідження концепту Wahl та його номінативного поля, з’ясовано специфіку його сприйняття в індивідуальній та колективній свідомості мовної особистості цільової лінгвокультури. Дефініції концепту Wahl експлікують його денотативно-сигніфікативну ознаку та актуалізують у поняттєвій оболонці сему вільного або невільного волевиявлення. Специфіку формування досліджуваного концепту помічено й у значеннєвих ознаках лексем Wahl та wählen, де семантизуються функціональні, прагматичні, когнітивні та комунікативні властивості. У синонімічних рядах поняттєве ядро концепту Wahl координує дієслівні маркери (suchen, aussuchen, vergleichen, prüfen, abwägen). Метафоричність концепту Wahl експлікується крізь дієслова treffen, kommen, gelangen, stehen. Обʼєктивація поняттєвої ознаки спостерігається у стійких дієслівних мікротекстах in die engere Wahl kommen, gezogen werden. Лінгвокультурне маркування концепту Wahl висвітлюється крізь ідеографічні функціональні мікроконцепти beim Telefon durch Drücken der Taste, bei einer Wahl, durch Wahl, durch Abstimmung. Вербалізація номінативного поля концепту Wahl актуалізується через механізми створення синонімічних рядів, словотворення у постпозиції Berufswahl, Studienwahl, Partnerwahl та препозиції Wahlfach, Wahlfreiheit, у словах-стимулах Dillema, Fingerzeig, Tipp, Rat та у пареміях. Структурно-семантична специфіка висвітлює номінативне поле концепту Wahl з поміткою: вибір обʼєктів або можливостей, вибір як шанс, вибір як засіб вирішення проблеми, вибір як спосіб досягнення бажань, вибір як процес відбору, вибір як потреба в оцінці, вибір як відчуття внутрішнього дискомфорту, вибір як привід для психічного занепокоєння мовної особистості.