ДО ПИТАННЯ НАВЧАННЯ АКАДЕМІЧНОГО ПИСЬМА АНГЛІЙСЬКОЮ МОВОЮ В ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ ЗВО - Ботвінко-Ботюк, Олена; Коляда, Еліна (Актуальні питання іноземної філології, 2021)
Стаття присвячена питанням викладання академічного письма англійською мовою студентам закладів вищої освіти. На сьогодні важливим завданням вищої школи України є підвищення якісного рівня мовної підготовки фахівців і їхнього вміння застосовувати отримані знання у практичній діяльності. Здобуття вищої освіти передбачає належний рівень володіння англійською літературною мовою і насамперед її науковим стилем. Знання норм і канонів сучасного англомовного наукового стилю і вміння презентувати наукові здобутки англійською мовою уможливлять українських фахівців активно спілкуватися із зарубіжними колегами. Відтак постає необхідність формування здатності студентів виражати власні думки в письмовій формі відповідно до жанрових і стилістичних особливостей англомовних письмових текстів і до соціокультурних особливостей англомовного соціуму. Донедавна основним недоліком концепції навчання іншомовної письмової наукової мови в Україні було те, що вона реалізовувалася переважно на рівні засвоєння граматичних навичок і вмінь, що негативно позначалося на якості формування навичок і умінь формулювання письмового висловлювання іноземною мовою. Навчання студентів академічного письма англійською мовою передбачає врахування відмінностей англійського наукового письма порівняно з українським. Найбільш прийнятною для формування компетентності в академічному письмі є інтеграція двох основних підходів: 1) підходу, орієнтованого на продукт, що являє собою зв’язний текст, оформлений без граматичних, лексичних та стилістичних помилок, який є результатом аналізу, імітації та трансформації тексту-зразка, запропонованого вчителем і 2) процесуального підходу до навчання писемного мовлення, орієнтованого на автора письмового твору та процес його створення, основними характеристиками якого є планування писемного висловлювання з урахуванням комунікативного наміру, зверненість до читача, перегляд та коригування змістової та мовної складових тексту для забезпечення бажаного результату. Надзвичайно важливим є формування у студентів навичок академічної грамотності, культури академічної доброчесності, які необхідні для успішного провадження науково-дослідницької та науково-навчальної роботи.