ТРИВИМІРНЕ ПРОТОТИПУВАННЯ У STEM-НАВЧАННІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПРИРОДНИЧО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ ДИСЦИПЛІН - МАРТИНЮК, Олександр (Фізика та освітні технології, 2021)
Тривимірні технології стають доступними та популярними серед широкого кола користувачів. Розглянуто можливості застосування технологій тривимірного моделювання та прототипування в науці, техніці та у про- цесі навчання. Проаналізовано перспективи використання тривимірного прототипування в окремих галузях науки та техніки, та підтверджено можливості їх ефективного впровадження в предметні галузі освіти. Тому проблема вивчення тривимірних технологій в освітній галузі є актуальною. Ефективне впровадження нових технологічних засобів потребує відповідної підготовки кваліфікованих фахівців. Якісна підготовка спеціаліста неможлива без фундаментальних і політехнічних знань, які забезпечують у закладах загальної середньої освіти вчителі фізико- математичних дисциплін та технологій. Важливу місію серед стратегічних напрямів реформування освіти покла- дено на інноваційне навчання, тому постає завдання забезпечення відповідного рівня підготовки фахівців на основі сучасних методик та технологій навчання. Тому метою статті є аналіз можливостей, технології виготовлен- ня та перспективи впровадження й використання засобів адитивних технологій (як складників STEM-навчання) у процесі навчання майбутніх учителів фізики, інформатики та технологій. Узагальнено можливості тривимір- ного моделювання для реалізації міжпредметних зв’язків. Як приклад, розглянуто студентський науковий проект, складники конструкції якого спроектовано та виготовлено засобами тривимірного прототипування. Графічну складову спроектовано редактором Tinkercad, програму Repetier-Host використано для перегляду і друку деталей на 3D-принтері. Обґрунтовано перспективи подальших досліджень, що передбачають розроблення методичного забезпечення для ефективного використання засобів тривимірного прототипування в освітній галузі.