ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ КОМП’ЮТЕРНИХ НАУК ТА НЕОБХІДНІСТЬ ВКЛЮЧЕННЯ ФІЗИЧНИХ ПРОЦЕСІВ - ТРОХИМЧУК, Петро; ВІЛІГУРСЬКИЙ, Олег; ЗАМУРУЄВА, Оксана; САХНЮК, Павло; ІВАНОВСЬКИЙ, Андрій (Фізика та освітні технології, 2024)
Аналізуються проблеми еволюції кібернетики та інформатики. Подано короткий історичний аналіз цієї проблеми. Сюди входить грецька рахівниця, перуанська система підрахунку вузлів. Відзначається роль Блеза Паскаля і Вільгельма Ляйбніца у створенні основ інформатики. Наступним етапом у розвитку інформатики стали дослідження Чарльза Беббіджа та леді Ади Лавлейс. Саме Ада Лавлейс ініціювала процедуру створення програмування. Поняття кібернетики як управління кораблями виникло в Греції. У 19 столітті вона була сформульована як наука про управління Дж. Ампером і Б. Трентовським. Його завершив Н. Вінер, згідно з яким, кібернетика – це наука про управління живим і неживим світом. Пізніше кібернетика стала основою обчислювальної техніки. В її надрах було розширено теорію автоматичного регулювання та сформульовано основи сучасної теорії інформації. Як показав Ф. Джордж, кібернетика є синтетичною наукою, яка включає ряд наук, необхідних для розв’язання відповідної проблеми. Проведено дослідження щодо розвитку апаратної бази сучасної кібернетики та інформатики: від камінчиків, вузликів і кісток до сучасних оптоелектронних систем. Сучасна інформатика має дещо ширше значення за визначенням Н. Вінера. Основним завданням сучасної інформатики є формалізація тези канадського філософа Л. Холла «Все, що йде від голови, є розумним». При цьому поряд з елементарною базою значний розвиток отримало програмування. Поряд з вузькопрофільними мовами програмування (Fоrtran, Pascal) були створені мови системного програмування Cб С++ і міжієрархічного програмування (Python). Значно змінилась і структура комп’ютерних наук. Подальший розвиток комп’ютерних систем, очевидно, пов’язаний зі скороченням часу та спрощенням процедури отримання необхідної інформації і включення реальних фізичних процесів у процедуру обчислення. Також обговорюються можливі шляхи її реалізації.