АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ В КОНСТЕКТІ ОСВІТНЬОГО КОМПОНЕНТУ «ВСТУП ДО ФАХУ» ДЛЯ МАЙБУТНІХ ВЧИТЕЛІВ ІНФОРМАТИКИ - ЯЦЮК, Світлана; ЮНЧИК, Валентина; СМОЛЮК, Іван; СОБЧУК, Оксана (Фізика та освітні технології, 2022)
Метою роботи є методичні аспекти формування академічної доброчесності у майбутніх вчителів інформатики під час викладання освітнього компоненту «Вступ до фаху»; досліджено суть поняття академічної доброчесності, наповнення інформаційної бази у відкритому доступі, за допомогою якої здійснюється популяризація принципів академічної доброчесності та підвищення рівня обізнаності всіх учасників освітньо-наукової діяльності у питаннях академічної доброчесності у Волинському національному університеті імені Лесі Українки, зміст академічної доброчесності стосовно формування особистісних та професійних характеристик вчителя інформатики; визначено ставлення до проявів академічної недоброчесності серед майбутніх учителів інформатики. Досліджено сфери академічної культури ЗВО, її елементів та функцій. Розглянуто навички наукової діяльності як складової частини фахової компетентності вчителя інформатики. Висвітлено європейський досвід з формування академічної доброчесності майбутнього вчителя інформатики. Окреслено ставлення до проявів академічної недоброчесності під час навчання серед майбутніх учителів інформатики та значення співпраці з роботодавцями та стейкхолдерами для розуміння суті того фахівця, якого вони очікують отримати; значення обміну науковими знаннями та ідеями на основі взаємної поваги та усвідомлення відповідальності за результати наукових дій. У роботі визначено можливості підвищення рівня академічної доброчесності майбутніх учителів інформатики шляхом відповідності чинному законодавству, вироблення доброчесного середовища на факультеті, ЗВО та розвитку особистісного духовного потенціалу учасників освітнього процесу через Кодекс академічної доброчесності ЗВО, «Положення про систему запобігання та виявлення академічного плагіату у науково-дослідній діяльності здобувачів вищої освіти і науково-педагогічних працівників Волинського національного університету імені Лесі Українки», які націлені на сприяння осягненню і прийняттю сенсу академічних чеснот, усвідомленню їх цінності та необхідності, їх реалізації в педагогічній, науковій, навчально-пізнавальній діяльності.