КОМПЛЕКСНЕ ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ МОДЕЛЮВАННЯ У ПРОЦЕСІ РЕАЛІЗАЦІЇ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ПІДХОДУ ДО РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ЗАДАЧ - САВОШ, Валентин; КОБЕЛЬ, Григорій (Фізика та освітні технології, 2023)
У контексті забезпечення особистісних і суспільних запитів та потреб педагогічна й учнівська спільноти відчули необхідність у оновленні підходів щодо організації навчально-пізнавальної діяльності як такої, що стимулює до постійного оновлення власних знань і вмінь, сприяє виникненню, зростанню й закріпленню бажання здійснювати навчання впродовж життя, готує до творчої самореалізації в суспільстві. Відповідно до змісту Державного стандарту базової середньої освіти та проєкту Державного стандарту профільної середньої освіти однією з вимог до обов’язкових результатів навчання учнів є моделювання процесів і ситуацій, розроблення стратегій, планів дій для розв’язання проблемних ситуацій. Отож, актуальному та перспективному особистісному становленню учня закладу загальної середньої освіти, формуванню і розвитку його потреби постійно набувати нових компетентностей та досягати обов’язкових результатів може й має посприяти цілеспрямоване навчання основам моделювання і побудова моделей. Методологічною основою пропонованого дослідження є наукові джерела щодо різноаспектного розгляду проблеми моделювання. У статті проаналізовано застосування моделювання у процесі розв’язування фізичних задач. Зокрема розкрито процес комплексного використання засобів моделювання (фізичного, математичного, комп’ютерного моделювання, моделювання задачної ситуації, моделювання розв’язування задачі) у процесі розв’язання фізичних задач з теми «Механічна енергія» учнями закладів загальної середньої освіти. Для практичного відображення теоретичних результатів дослідження були обрані та використанні дані психометричного аналізу результатів зовнішнього незалежного оцінювання з фізики. Отож, суть полізасобового моделювання як методу опосередкованого пізнання полягає у з’ясуванні та відтворенні необхідних для дослідника властивостей реальних об’єктів, предметів та явищ за допомогою інших об’єктів (матеріального чи ідеального характеру).