ОПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ КРИСТАЛІВ AgGaGe3Se8 ЛЕГОВАНИХ Dy - МЕЛЬНИЧУК, Тарас; МИРОНЧУК, Галина (Фізика та освітні технології, 2024)
У роботі проведено аналіз впливу легування кристалів AgGaGe3Se8 атомами Dy на оптичні властивості. Для досліджуваних кристалів був проведений контроль фази та визначення хімічних композицій. Встановлено, що кристал має однофазну морфологію, хоча всіх об’єктах дослідження є видимі темні плями, більш світлі та темні ділянки, що виникають унаслідок неоднорідної шорсткості поверхні, викликаної різанням і шліфуванням. Вміст компонентів добре узгоджується з початковим складом синтезованого зразка, що підтверджує якісну оцінку елементного складу та однорідність зразків у масштабах вибраної області сканування. Для оцінки ширини забороненої зони проведено дослідження спектрального розподілу коефіцієнта поглинання в області краю фундаментального поглинання. Встановлено, що досліджуваний кристал є непрямозонним. Оцінена ширина забороненої в діапазоні температур 100-300 К становить 2,23 еВ при Т=300 К, та 2,41 еВ при Т=100 К. Визначено, що введення рідкоземельного елементу (Dy) до AgGaGe3Se8 сприяє збільшенню ширини забороненої зони. Встановлено, що робочою областю досліджуваного кристалу можна вважати діапазон від 0,6 мкм до 15 – 16 мкм. Визначено температурний коефіцієнт зміни ширини забороненої зони, який становить ( β ): -9*10-4 еВ/К, що корелює зі значенням β для AgGaGe3Se8 (-8,5*10-4 еВ/К). Отримані результати дозволяють зробити висновок про єдиний механізм теплової зміни ширини забороненої зони для досліджених зразків, оскільки коефіцієнти, що описують цю зміну, мають однаковий порядок. Визначено температурний коефіцієнт зміни ширини забороненої зони, який становить ( β ): -9*10-4 еВ/К, що корелює зі значенням β для AgGaGe3Se8 (-8,5*10-4 еВ/К). Отримані результати дозволяють зробити висновок про єдиний механізм теплової зміни ширини забороненої зони для всіх досліджених зразків, оскільки коефіцієнти, що описують цю зміну, мають однаковий порядок.