«Я-КОНЦЕПЦІЯ» ОСОБИСТОСТІ ЯК ПСИХОЛОГІЧНИЙ ФЕНОМЕН - Глущенко, Микита Олексійович (Психологічні студії, 2024)
У статті представлено теоретичний аналіз поняття «Я-концепції» особистості як психологічного феномену. Зазначено, що «Я-концепція» виступає базовим феноменом функціонування, організації життєдіяльності та прояву суб’єктності особистості. Метою дослідження виступає проаналізувати підходи до визначення поняття та структури феномену «Я-концепції» особистості, диференціювати терміни «Я», «Я-концепція», «Я-система» «Я-образ», «ідентичність особистості» та вказати на їх відмінність, співвідношення або тотожність. Отримані результати теоретичного дискурсу свідчать, що «Я-концепція» трактується як система уявлень людини про себе, про власні соціально-демографічні характеристики, когнітивні здібності, поведінкові прояви, психологічні властивості. Феномен «Я-концепції» виступає підструктурою особистості, яка інтегрує в собі широкий спектр «Я-образів», що визначає функціонування особистості в цілому. Визначено, що «Я-концепція» виникає у наслідок соціальної взаємодії та формує переконання індивіда про себе на основі власних та оцінок навколишніх. Зазначено, що деструктивні впливи на «Я» структуру особистості, можуть порушувати сприйняття себе, самооцінку, провокувати виникнення невротичних, депресивних станів, погіршувати якість життя та функціонування особистості. Позитивний образ себе, підтримка доброзичливих стосунків із членами соціального оточення, автономія людини як суб’єкта життєдіяльності, усвідомленням власної особистості та прагненням до самовдосконалості забезпечує якість психологічного благополуччя особистості. Перспективу дослідження вбачаємо у подальшому вивченні та концептуалізації основних психологічних складових прояву особистості, яка пережила травматичний досвід сексуальної експлуатації в дитинстві. Практичною значущістю дослідження виступає подальша розробка стратегій психологічної допомоги для збереження психічного здоров’я та благополуччя особистості з травмою інцесту.