СИСТЕМА ПСИХОЕДУКАЦІЙНИХ ЗАХОДІВ ЯК ПРОФІЛАКТИКА ПСИХІЧНОГО ЗДОРОВ’Я НАСЕЛЕННЯ - Патута, Богдана Василівна (Психологічні студії, 2024)
У статті представлено теоретичний аналіз сучасного етапу розвитку психології здоров’я як галузі психологічних знань. Актуальність даного теоретичного аналізу зумовлена вивченням сучасних механізмів забезпечення й збереження психологічного здоров’я як одного з провідних напрямків психології здоров’я. Значна увага цій проблематиці у сучасній психологічній науці пов’язана з особливостями життєдіяльності особистості. Саме такі чинники як нещодавня пандемія COVID-19, повномасштабне вторгнення, війна впливають не лише на економічну, політичну складову життя людини, але й на її рівень психологічного здоров’я. Із врахуванням вище зазначеного, нами проаналізовано сучасні напрямки вивчення психології здоров’я, зокрема, психологічного здоров’я та його особливостей. Оскільки, важливо враховувати актуальний стан розвитку психології здоров’я та конкретно – саме його особливостей, котрі важливі у процесі формування його в майбутньому, а також механізмів його збереження й покращення. Описано основні напрямки вивчення психологічного здоров’я, його складових та механізмів забезпечення, що представлено у сучасній науково-психологічній літературі. Опираючись на здійсненний теоретичний аналіз, виокремлено сучасне бачення розвитку психологічного здоров’я особистості, що є основною метою психології здоров’я як сучасної науки. З’ясовано, що галузь психології здоров’я стрімко розвивається для підтримки здоров’я особистості загалом, при цьому, враховуючи так звані «запити» суспільства, яке живе у часі військових дій, котрі з різною силою й інтенсивністю впливають на рівень психологічного здоров’я та благополуччя. При цьому, пріоритетними напрямками є формування стилю життя, профілактичної й просвітницької підтримки різних категорій населення для покращення психоедукаційної обізнаності про важливість збереження психологічного здоров’я. На основі теоретичний аналіз проблеми вивчення психології здоров’я як галузі психологічних знань на сучасному етапі розвитку, узагальнено, що фундаментальною складовою психології здоров’я є механізми забезпечення психологічного здоров’я, які дозволяють повноцінне функціонування особистості в процесі життєдіяльності за будь-яких умов.