СУЧАСНІ СВІТОВІ ПІДХОДИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ІНТЕГРАЦІЇ ВЕТЕРАНІВ - Кобець, Ірина Вікторівна (Психологічні студії, 2025)
У статті здійснено порівняльний аналіз п’яти сучасних підходів до професійної реабілітації та соціальної інтеграції вразливих груп, зокрема ветеранів бойових дій: інклюзивної моделі працевлаштування осіб з інвалідністю (Н. Шрейер і Д. Сакс), травма-інформованого підходу до роботи з ветеранами з ПТСР (А. Костанян, С. Хант, Д. Вествуд), біопсихосоціальної моделі праці як ресурсу психічного здоров’я (Г. Вадделл і К. Бартон), громадянського підходу до реабілітації (Г. Бен-Дор, Г. Ліран), а також екзистенційної моделі професійного зростання на основі посттравматичного досвіду (Р. Декель). Метою статті є розкриття концептуальних основ кожного з підходів, їхніх ключових ідей, практичних імплікацій, застережень і потенціалу для трансформації політики повернення ветеранів до мирного життя. Дослідження доводить, що інклюзивна, адаптивна й гуманістична реабілітація є необхідною умовою соціального зцілення в посттравматичних суспільствах. У дослідженні зроблені нижчезазначені висновки. Незважаючи на різні фокуси бачення аналізованої проблеми, усі п’ять підходів демонструють спільне розуміння: праця – це не лише форма зайнятості, а й індикатор соціального включення, внутрішнього зцілення і особистісної реалізації в умовах мирного життя. Реабілітація не може зводитися лише до повернення на ринок праці. Вона має бути гуманістичною, адаптивною та контекстно чутливою до ветеранів, з урахуванням бойової травми, психоемоційного стану, соціального оточення та ціннісних орієнтацій особистості. Застосований нами аналітичний підхід дозволив виявити як спільні риси, так і унікальні особливості кожної моделі. Це може слугувати підґрунтям для адаптації національної політики реабілітації у країнах, що перебувають у процесі післявоєнного відновлення.