ІНЦЕСТ ЯК НАСЛІДОК ДИСФУНКЦІЙНОЇ СІМ’Ї ЯК СИСТЕМИ - Мушкевич, Мирослава Іванівна (Психологічні студії, 2025)
У статті описано, що наукове дослідження спрямоване на теоретичний аналіз інцесту як наслідку дисфункційності сім’ї. Було використано основні методи теоретичного дослідження, спрямовані на створення теоретичних узагальнень, eстановлення і формулювання закономірностей досліджуваних явищ. Теоретично проаналізовано та виділено психологічні аспекти, що сприяють виникненню та підтримці інцесту. Визначено, як явище інцесту впливає на психоемоційний стан членів сім’ї. Виявлено, що слабкий соціальний імунітет у батьків до негативних зовнішніх впливів, спричинених тривалою соціально-економічною кризою, може провокувати насилля в сім’ї. Зазначено, що сім’ї в більшості приховують факти домашнього насильства, згідно зі стереотипами, що сімейні справи не потрібно виносити на публічне обговорення. Зазначено, що в основі будь-якої форми насильства лежить емоційна депривація, що спричиняє шкоду розвитку особистості дитини. Установлено, що надзвичайно загрозливим для психічного та соматичного здоров’я дитини є сексуальне насильство у формі статевих стосунків, які мають місце між батьками та дітьми або між братами та сестрами. Вказано на значення у процесі порушення заборони інцесту характеру стосунків в сім’ї. Акцентовано, що родини, у яких має місце явище інцесту, є сім’ями неблагополучними. Виявлено цілу низку ознак в сім’ях, де скоювався інцест: сексуальні стосунки між членами подружжя, які не приносили їм задоволення; подружні непорозуміння; заміна ролі (найчастіше прагнення, щоб дівчинка прийняла на себе роль дорослої жінки); пасивність дружини або її безсилля; психологічна співзалежність дружини від чоловіка; психічна хвороба дружини; соматична чи психосоматична хвороба дружини; сексуальна пунітивність дружини; відсутність дружини. До соціальних умов, які сприяють інцесту, відносять: погані житлові умови, які в разі багатодітності змушують батьків до спільного з дітьми спання в одному ліжку, перебування дітей у ролі свідків інтимних стосунків між батьками; негативну роль може відіграти аморальний спосіб життя батьків. Підкреслено, що дисфункційна шлюбна підсистема зазвичай використовує інші підсистеми, найчастіше сиблінгову (дитячий організм), для своєї стабілізації.