ФЕНОМЕН КРЕАТИВНОСТІ В КОНТЕКСТІ ФОРМУВАННЯ САМОДОСТАТНОСТІ ОСОБИСТОСТІ ДОРОСЛОГО ВІКУ - Чиж, Олександра Федорівна (Психологічні студії, 2025)
У статті здійснено концептуально-теоретичне опрацювання феномену креативності в контексті формування самодостатності особистості дорослого віку. Акцент зроблено на взаємозв’язку між цими поняттями, що є важливими характеристиками особистісної зрілості в умовах сучасного суспільства. Креативність розглядається не лише як когнітивна здатність, а як особистісний ресурс, який забезпечує гнучке мислення, відкритість до досвіду, здатність до інноваційного вирішення проблем і самореалізації. Самодостатність інтерпретується як інтегральна характеристика зрілої особистості, що поєднує автономність, суб’єктність, рефлексивність і психологічну стійкість. Обґрунтовано, що у процесі дорослішання креативність сприяє переосмисленню життєвих цілей, збереженню внутрішньої цілісності й адаптації до викликів середовища. У статті проаналізовано внесок зарубіжних дослідників (К. Роджерс, А. Маслоу, М. Чіксентмігайі, М.А. Ранко) у розуміння творчого потенціалу як основи особистісного розвитку. Паралельно розглянуто підходи українських учених (Т. Дзюба, О. Коваленко, А. Білошицька, Н. Бігун), які підкреслюють значущість креативності у процесі становлення самодостатньої особистості в дорослому віці. Узагальнено, що креативність відіграє роль не лише у створенні нового продукту чи ідеї, а й у вибудовуванні особистісної автономії, формуванні внутрішньої опори та здатності до життєвого самовизначення. Ці висновки мають значення для подальших емпіричних досліджень і прикладної психології розвитку дорослих.