ОПИТУВАЛЬНИК «РОЛЬОВЕ ПОЛЕ ОСОБИСТОСТІ» ЯК НОВИЙ МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ОСОБЛИВОСТЕЙ РОЛЬОВОЇ ПОЗИЦІЇ СУЧАСНОЇ ЖІНКИ - Маєр, Юлія Володимирівна (Психологічні студії, 2023)
Стаття присвячена вирішенню актуального сьогодні питання – дослідження рольової позиції сучасної жінки шляхом створення та реалізації опитувальника «Рольове поле особистості». Розвиток суспільства та зміни в соціальних відносинах між людьми дають підстави говорити і про зміну ролі жінки в сучасному суспільстві, про прийняття та реалізацію нею тих ролей, які раніше були не притаманні жінкам. Змінюючи власний рольовий багаж, наповнюючи його, керуючи раніше не відомими ролями та відношеннями між ними, жінка поступово змінює і власну рольову позицію. Досліджуючи поняття «роль» та «рольова позиція», можна говорити про те, що дані терміни часто ототожнюються дослідниками і вживаються як синоніми. Вважаємо за необхідне зазначити, що роль – це соціальна функція особистості, яка виступає певним способом поведінки людини і відповідає правилам і нормам прийнятим в суспільстві та залежить від статусу особистості в ньому. Рольова позиція не є функцією особистості. Позиція особистості формується та розвивається під впливом її досвіду і є відображенням міжособистісних стосунків особистості у її внутрішній структурі. Акцентуючи увагу на рольовій позиції особистості можемо говорити про те, що вона виступає певним відображенням відношень в рольовому репертуарі особистості. Для вивчення особливостей рольової позиції сучасної жінки, а саме визначення спектру відношень між ролями особистості, нами був створений опитувальник «Рольове поле особистості», який покликаний визначити місце та значення конкретних ролей для особистості, проаналізувати гармонійні та дисгармонійні відношення між ними, а також ставлення особистості до її ролей. Для розробки такого опитувальника були визначені компоненти рольової позиції особистості, які, на наш погляд, відображають весь спектр відношень між ролями особистості, та проведено його експертну оцінку і апробацію серед сучасних жінок. Отримані результати показують доцільність використання запропонованого опитувальника для вивчення актуального питання визначення рольової позиції сучасної жінки.