МАТЕРИНСТВО В УКРАЇНСЬКІЙ КУЛЬТУРІ: ПСИХОЛОГІЯ СУЧАСНОЇ МАТЕРІ - Папуча, Микола Васильович (Психологічні студії, 2023)
У статті розглядається поняття психології материнства та сучасне розуміння цього феномена в науковому світі. Проводиться теоретичний аналіз існуючих досліджень на цю тему, виділено основні підходи до проблеми материнства сьогодні у вітчизняному та зарубіжному науковому середовищі. Вивчаються основні етапи формування відносин «мати – дитина», найважливішим з яких є етап вагітності та дитинства, а також саме поняття «материнство» як частина особистісної сфери жінки. Розглядається також вплив факту планування вагітності на формування позитивного емоційного відношення до дитини у матері. Материнство розглядається як органічно пов’язане з матеріальною та духовною культурою народу, традиціями. У цьому аспекті культура є формою трансляції досвіду, а материнство поряд із традицією та за її допомогою виступає механізмом передачі культурних цінностей. Материнство «відображає накопичений народом досвід, вистраждані ним цінності, головні орієнтири та норми спілкування». Ключові положення системно-структурного підходу переконливо доводять, що образ матері є репрезентованим у свідомості проекцією ціннісно-смислових та якісних характеристик материнської поведінки і світосприйняття, представлених на різних рівнях ієрархічно заданої системи відображення – перцептивному, понятійному та амодальному. До кожного рівня відображення образу матері характерні особливості його репрезентації: ідеалізація та заперечення недоліків у своїх матерів (перцептивний рівень), моралізація, повинності, високі соціальні вимоги (понятійний рівень), сприйняття образу (амодальний рівень). Узагальнений образ матері, репрезентований у свідомості українців, представлений конгломератом ціннісно-смислових й інструментальних (вони забезпечують ефективну взаємодію з оточуючими та передусім з дітьми) характеристик.