ОСОБЛИВОСТІ РЕФЛЕКСИВНОГО ПСИХОЛОГІЧНОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ ПІДЛІТКІВ У СУЧАСНОМУ СТРЕСОГЕННОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Петяк, Олена Віталіївна; Козельський, Віктор Станіславович (Психологічні студії, 2024)
У статті розглянуто питання особливостей рефлексивного психологічного консультування підлітків в сучасних умовах стресогенного середовища. Поняття «рефлексія» тлумачиться з двох позицій: як індивідуальна здатність до побудови когнітивних схем вищого порядку та як спосіб узагальнювати досвід та уявлення про психічне та якість свідомості. Проаналізовано зміст та значення ідентичності у підлітковому віці. Встановлено, що ідентичність як динамічна структура розвивається крізь кризи нелінійно і нерівномірно, прогресивно чи регресивно протягом усього життя людини. Кожного разу, коли виникають біологічні чи соціальні зміни в житті підлітка, необхідна інтегруюча робота Его і переструктурування елементів ідентичності. Оскільки підлітковий вік характеризується сильними фізичними та психофізіологічними змінами, психологам варто звертати особливу увагу на те, як іде формування всіх видів ідентичності підлітка. Визначено, що суттєвою проблемою для сучасного підлітка є адаптивне проживання кризи підліткового віку. Тому завдання психолога у рефлексивній консультації полягає в інтегруванні відповідей підлітка на питання, хто він такий, на що здатний, які його перспективи на майбутнє і як складеться його подальша доля, в цілісну картину його самосвідомості. Для підлітка потрібно знайти ту соціально значиму сферу, в якій він діятиме успішно, визначиться у значимих зразках для наслідування та навчиться відповідальності. Розглянуті також основні проблеми батьківського виховання та труднощів, що виникають на рівні сімейної взаємодії. У висновках вказані рекомендації застосовувати у психологічному консультуванні кейси, метафори у міфах і притчах, ігри, у яких необхідно організувати філософську, екзистенційну рефлексію. Наголошено на ціннісно-смисловій основі життя як пріоритетній у консультуванні, оскільки у підлітковому віці за допомогою організованої рефлексії необхідне формування правильного розуміння поняття «реальності».