ЗВ’ЯЗОК МІЖ КОНТРОЛЕМ НАД РОБОТОЮ, ПРОФЕСІЙНИМ БЛАГОПОЛУЧЧЯМ І ПОТРЕБАМИ ОСОБИСТОСТІ - Войтенко, Олена Василівна; Пустовалов, Іван Вікторович (Психологічні студії, 2024)
Контроль на робочому місці розглядається як потенційний предиктор професійного благополуччя через зв'язок з індивідуальними потребами працівника відповідно до мотиваційно-ціннісної моделі професійного благополуччя, яка представляє його як інтегрований стан, що формується у зв'язку з тим, наскільки у професійній діяльності реалізовано потреби особистості, з урахуванням індивідуальних цінностей. Метою дослідження є визначення характеру взаємозв’язку між сприйманим контролем над роботою, потребами та професійним благополуччям особистості. У дослідженні взяли участь 92 академічних працівники університетів, відібраних методом випадкового відбору. Відповідно до мети дослідження був застосований метод поперечного зрізу з використанням Анкети задоволення потреб (Porter, 1961), Шкали задоволеності роботою (Spector, 2022), Шкали контролю над роботою (Dwyer, & Ganster, 1991). Проведене дослідження дозволило підтвердити, що почуття контролю є невід’ємною частиною професійного благополуччя. Одержані результати виявили помітний позитивний зв’язок між сприйманим контролем над роботою та професійним благополуччям працівників. Встановлено позитивні кореляції з відчуттям безпеки, задоволеністю соціальних потреб, потребою в повазі та самореалізації. Встановлено також тісний зв’язок між загальними показниками задоволеності потреб: з показником невідповідності між бажаним станом задоволеності потреб і його реальним станом та індексом задоволеності потреб, – які показують, що при зростанні контролю над роботою рівень задоволеності потреб працівників також зростає. Перспективою подальших досліджень має бути перевірка нелінійних зв’язків між контролем над роботою та професійним благополуччям, зокрема посередницької ролі індивідуальних потреб працівників у взаємозв’язку між сприйманим контролем над роботою та професійним благополуччям.