ЯВИЩЕ АДАПТАЦІЇ У СОЦІАЛЬНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Кононенко, Анатолій Олександрович; Ходотаєв, Артем Андрійович; Кваша, Андрій Олександрович (Психологічні студії, 2024)
У даній статті проводиться вияв проблеми та специфіки адаптації в межах залучення аспекту соціального прояву. Стаття присвячена аналізу проблеми адаптації у соціальному середовищі, як в умовах стабільності, так і у періоди кризових змін. Адаптація розглядається як багатогранний процес, що охоплює аспекти пристосування до соціальних нормативних вимог, як елемент усталеного нормативного прояву поведінки в межах окремого суспільства як такого. В роботі розглядаються різні компоненти цього явища, такі як стабільність соціальних елементів та їх вплив на адаптаційні процеси в соціальному середовищі. Актуалізується та акцентується увага на тому, що важливим залишається аспект важливості залучення соціальних інституцій, оскільки в багатьох проявах вони можуть забезпечити явище функціонування суспільства та може сприяти залученню індивіда до середовища. Також акцентується та наголошується увага на тому, що прояв нестабільності який може виникати викликає за собою прояв кризового залучення, ускладнює за своєю суттю адаптаційний процес в межах соціального середовища. Наголошено увагу на тому, що адаптація в умовах кризової та соціальної трансформації виявляє свою важливість, оскільки виникає явище складності врахування зовнішніх умов, що за своєю суттю веде до проблеми здатності індивіда швидко та ефективно реагувати на кризовий прояв в межах усталеного соціального середовища, що своєю чергою веде до актуалізації та необхідності дослідження нових підходів до соціальної адаптації, з урахуванням наявних сучасних викликів соціального середовища та функціонування в межах соціального прояву. В межах роботи явище адаптації у соціальному прояві розглядається, як один з основних компонентів життя як особистості, так й соціального середовища, що за своєю суттю забезпечує явище стійкості та здатності до регуляції.