ПСИХОЛОГІЧНА ВИТРИВАЛІСТЬ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ-РОЗВІДНИКІВ У КОНТЕКСТІ МЕТАКОГНІТИВНОГО МОНІТОРИНГУ - Борисенко, Валерій Євгенович (Психологічні студії, 2025)
Стаття розглядає роль психологічної витривалості майбутніх офіцерів-розвідників у контексті метакогнітивного моніторингу як важливого фактора в забезпеченні ефективності прийняття рішень у бойових умовах. Складовими психологічної витривалості є стресостійкість, адаптивність, вольова регуляція та саморефлексія, які дають змогу офіцерам-розвідникам підтримувати високий рівень ефективності у складних і стресових ситуаціях. Метакогнітивний моніторинг, як процес усвідомлення та регуляції когнітивних функцій, допомагає військовослужбовцям не лише оцінювати рівень готовності до виконання завдань, але й ефективно адаптувати свої стратегії в умовах бойового стресу. Особливу увагу приділено механізмам метакогнітивного моніторингу, що сприяють зменшенню когнітивних викривлень, як-от надмірна впевненість або сумніви, що є критичними для прийняття виважених рішень. Розвиток метакогнітивних навичок можна досягнути через інтеграцію психологічних тренінгів, симуляційних вправ, програм наставництва й інноваційних технологій віртуальної реальності та біологічного зворотного зв’язку. Сучасні технології, зокрема штучний інтелект, можуть значно підвищити ефективність метакогнітивного моніторингу шляхом персоналізації тренувальних програм і вдосконалення процесів оцінювання та корекції когнітивних стратегій. Визначено також важливість розвитку для підвищення стресостійкості й адаптації до змінних бойових умов таких когнітивних стратегій, як саморегуляція та саморефлексія. Високий рівень метакогнітивного моніторингу дає можливість офіцерам-розвідникам оперативно реагувати на нові виклики, забезпечуючи точність і своєчасність ухвалення рішень у складних ситуаціях. Методики підвищення психологічної витривалості (фізична підготовка, тренування когнітивних навичок і використання технологій зворотного зв’язку) сприяють формуванню комплексної психологічної готовності військових до виконання відповідальних завдань у бойових умовах. Висновки підкреслюють важливість метакогнітивного моніторингу для підвищення психологічної витривалості офіцерів-розвідників і визначають напрями для подальших досліджень.