ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СИСТЕМНОГО ПІДХОДУ В ДОСЛІДЖЕННІ ПРОФЕСІЙНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ - Войтенко, Олена Василівна (Психологічні студії, 2025)
У статті представлено теоретико-методологічне обґрунтування системного підходу в дослідженні професійного благополуччя особистості. Професійне благополуччя розглядається як складна цілісна система, що має внутрішню структуру, представлену сукупністю взаємопов’язаних і взаємодіючих компонентів, які забезпечують її функціонування. Професійне благополуччя як цілісне явище набуває якісно нової властивості, що відсутня в його елементів, яка утворюється в результаті взаємозв’язку та взаємодії цих елементів усередині цілого, а саме – здатність до саморегуляції. Професійне благополуччя постає як динамічна система, що прагне до збереження рівноваги, згідно з концепцією гомеостазу та загальною теорією систем. Збереження рівноваги свідчить про сприятливий для працівника розвиток подій, індикатором якого є ступінь його задоволеності результатами професійної діяльності. У разі порушення рівноваги під впливом робочого середовища або внутрішніх особистісних чинників відбувається мобілізація особистих ресурсів для повернення попередньої рівноваги або забезпечення нового стану рівноваги, тим самим забезпечення цілісності системи. Методологічною основою дослідження професійного благополуччя як складної системи визначено системний підхід. Системний підхід є провідною методологічною основою багатьох галузей сучасної науки, зокрема й психології. Організація дослідження на принципах системного підходу дозволить найбільш повно розглянути окремі сторони досліджуваного явища, зіставити емпіричні дані та систематизувати їх для розуміння феноменології процесу формування благополуччя у професійному контексті, проаналізувати окремі елементи професійного благополуччя особистості у зв’язку з його цілісним функціонуванням.