ПСИХОТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПІДХІД ДО ОПТИМІЗАЦІЇ ДЕСТРУКТИВНИХ ЕМОЦІЙНИХ СТАНІВ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ - Леженко, Сергій Олександрович (Психологічні студії, 2025)
Стаття присвячена опису психотехнологічного підходу до оптимізації емоційної сфери військовослужбовців у період реабілітації з опорою на діалектичну поведінкову терапію та інші психотерапевтичні підходи. У них презентовані сучасні погляди науковців на емоційну сферу психіки та захисні механізмі, що забезпечують перебіг емоцій і емоційних станів. Особливі зміни в емоційній сфері відбуваються в період воєнного стану. І перші, хто відчуває на собі травмівний вплив цих соціальних змін, є військовослужбовці. Вони зазнають емоційних страждань, спричинених воєнними діями. У результаті в кожного з них набувають сили захисні механізми, що допомагають справлятися зі стресом і емоційним болем. Мета статті – описати особливості психотехнології оптимізації деструктивних емоційних станів військовослужбовців, презентувати положення, на яких вона ґрунтується. Вивчення трансдіагностичних механізмів у військових дає змогу встановити: що потрібно змінити, до яких механізмів не варто вдаватися і як краще допомогти їм справлятися з емоційними стражданнями. А також технічні способи на шляху до емоційного зцілення. Для послаблення дії негативних захисних механізмів нами обґрунтовано діалектично-поведінковий підхід до створення психотехнології забезпечення змін у душевному стані й досягнення процесів змін в емоційній сфері військовослужбовців, які допоможуть їм звільнитися від надмірно сильних переживань і спрямувати їхню енергію на повноцінне життя. У статті зауважується, що сформульовані положення відображають суть розробленої психотехнології, центрованої на оптимізації емоційної сфери, зокрема різних, деструктивних також, емоційних станів, на нейтралізації і подоланні трансдіагностичних механізмів, що спричиняють емоційні страждання.