REQUIREMENTS FOR WATER INTENDED FOR THE TECHNOLOGICAL PRODUCTION OF BEVERAGES AND CONCENTRATES

Authors

DOI:

https://doi.org/10.32782/pcsd-2025-2-4

Keywords:

sanitary and chemical indicators of drinking water quality, radiation indicators of drinking water safety, organoleptic indicators, and epidemic safety indicators of drinking water, beverages, concentrates, and maximum permissible concentration (MPC)

Abstract

During the study, the main requirements for drinking water quality were examined, including sanitary-chemical, radiological, and epidemiological safety indicators. Various types of water and their qualitative characteristics were analyzed. It was proven that the quality of drinking water plays a key role in producing safe food products, particularly beverages and concentrates. Compliance with sanitary and hygienic standards ensures the minimization of health risks for consumers, while the use of effective purification methods allows for the removal of undesirable impurities that may affect the chemical composition and organoleptic properties of the final product. The application of methods such as mechanical, chemical, biological, and physical purification contributes to maintaining the optimal mineral composition of water, which is important not only for safety but also for enhancing the flavor characteristics of beverages. In addition, regular monitoring of water quality at all stages of its use in the production process helps prevent potential contamination and ensures the consistency of the final product’s characteristics. Thus, strict compliance with drinking water quality standards, the implementation of modern purification technologies, and the monitoring of all safety indicators are essential conditions for the production of high-quality beverages and concentrates that meet high safety requirements and consumer demand.

References

Андрусишина І. М. Вплив мінерального складу питної води на стан здоров’я населення: Вода і водоочисні технології : Навчальний посібник. Київ : Інститут медицини праці імені Ю. І. Кундієва. 2015. 31c.

Вимоги до якості питної води. URL: https://ecosoft.ua/ua/blog/trebovaniya-k-kachestvu-pitevoy-vody/ (дата звернення 25.03.2025)

Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» Закон України від 12.05.2010 № 400. Міністерство охорони здоров’я України. 2022. С. 18–40.

Методичні вказівки до проведення практичних занять зі студентами біолого-технологічного факультету. Фізичні, хімічні та біологічні показники якості води / Розробники Малина В. В, Лясота В. П., Гришко В. А. Біла Церква : Білоцерківський національний аграрний університет, 2014. 45 с.

Методичні вказівки до проведення практичних занять зі студентами біолого-технологічного факультету. Фізичні, хімічні та біологічні показники якості води / Розробники Малина В. В, Лясота В. П. Біла Церква : Білоцерківський національний аграрний університет, 2020. 56 с.

ДСТУ 7525: 2014. Вода питна. Вимоги та контролювання якості. [Чинний від 2014-10-23]. Київ, 2014. 25 с. (Інформація та документація).

Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною: ДСаНПіН 2.2.4-171-10. Оф. вид. Київ : М-во охорони здоров’я України, 2010. 74 с.

Прокопов В. О. Оцінка якості питної води з підземних вододжерел України з погляду впливу на стан здоров’я населення. Київ. Науковий вісник НМУ. 2012. № 3. 126–132 с.

ДСТУ 4107-2002 Якість води. Відбирання проб. Настанови щодо біотестування проб (ISO 5667-16:1998, MOD). [Чинний від 04.12.2009] Вид. офіц. Київ : «УкрНДІЕП», 2009. 53 с.

Григоренко Л. В. Еколого-гігієнічна оцінка впливу питної води з централізованих, децентралізованих джерел водопостачання та доочищеної питної води на здоров’я сільського населення Дніпропетровської області. Київ : Інститут громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМН України», 2019. 342 с.

Бабієнко В. В. Гігієна води та водопостачання населених місць : Навчальний посібник. Одеса : Прес-кур’єр, 2021. 372 с.

Запольський, А. К. Водопостачання, водовідведення та якість води : підручник. Київ : Вища шк., 2005. 671 с.

Дегазація води. URL: https://studfile.net/preview/5725871/page:18/ (дата звернення 20.03.2025).

Гончарук В. В., Скубченко В. Ф., Чернявская А. П., Мешкова Клименко Н. А. Джерела централізованого водовідведення, гігієнічні і екологічні вимоги к якості води : Матеріали науково-практичного семінару «Актуальні питання якості води в Україні». Київ, 2016. 56 с.

Методичні вказівки до практичних занять з дисципліни «Санітарногігієнічні основи спеціальності» до спеціальності «Водопостачання та водовідведення» / уклад.: О. О. Ковальова, О. В. Булгакова. Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2014. 46 с.

Гончарук В. В., Жупинский В. Н., Чернявская А. П., Скубченко В. Ф. Розробка еколого-гігієнічної класифікації якості поверхневих вод України. Київ : ІКХХВ НАН України, 2015. 157 с.

Дмитрєва О. О., Ігнатенко Л. Г., Колдоба І. В. Соціально-екологічні проблеми якості води : Навч. посіб. Харків : Техніка, 2015. 50 с.

Хільчевський В. К. Основні засади управління якістю водних ресурсів та їхня охорона: Навчальний посібник. Київ : ВПЦ Київський університет. 2015. 154 с.

Прокопов В. О. Питна вода України: медико-екологічні та санітарно-гігієнічні аспекти. Київ : ВСВ «Медицина», 2016. 400 c.

Засипка, А. М., Кільдишева, О. В Актуальні питання санітарногігієнічної регламентації у водопостачанні. Київ : Науково-практичний журнал. 2018. № 4. 208–212 с.

Downloads

Published

2025-06-26

How to Cite

SAVCHUK Т., KOROLCHUK С., & MARUSHKO Л. (2025). REQUIREMENTS FOR WATER INTENDED FOR THE TECHNOLOGICAL PRODUCTION OF BEVERAGES AND CONCENTRATES. Problems of Chemistry and Sustainable Development, (2), 26–33. https://doi.org/10.32782/pcsd-2025-2-4

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>