КОМПЛЕКСНА: СОЦІАЛЬНА, ПСИХОЛОГІЧНА, ПРОФЕСІЙНА ТА ТРУДОВА РЕАБІЛІТАЦІЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ: З ДОСВІДУ КИЇВСЬКОГО МІСЬКОГО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНОЇ, ПСИХОЛОГІЧНОЇ, ПРОФЕСІЙНОЇ ТА ТРУДОВОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ «АСКОЛЬД»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.4.1

Ключові слова:

особа з інвалідністю, реабілітація, соціальна реабілітація, трудова реабілітація, психологічна реабілітація, працетерапія, терапія працею, доступність, безбар’єрність, інтеграція

Анотація

Узагальнення практичного досвіду діяльності Київського міського центру соціальної, психологічної, професійної та трудової реабілітації «Аскольд» дозволила з’ясувати, що комплексна: соціальна, психологічна, трудова та професійна реабілітація є дієвим інструментом інтеграції осіб з інвалідністю у всі сфери життя. Важливе значення, з точки зору ефективності впливу на особистість як цілісний соціальний, психологічний, фізіологічний та функціональний об’єкт, має комплексність застосовуваних методів і видів реабілітації з одночасним урахуванням індивідуальних особливостей людини, інтересів, здібностей, які орієнтовані на подолання соціальної ізоляції осіб з інвалідністю, підвищенню їх фізичної активності, соціальної адаптації, самопізнання, психологічного відновлення та вміння входження в ресурсні стани. Варто зазначити, що трудова та професійна реабілітація є провідним інструментом інтеграції осіб з інвалідністю у всі сфери життя. Зокрема, опрацьовано такі види робіт з працетерапії: столярні; слюсарні; картонажно-палітурні; плетіння (виготовлення сіток, гамаків, виробів з лози, соломи); художньо-прикладні (випилювання лобзиком, випалювання, різьблення по дереву, вишивка, виготовлення штучних квітів); художні (малювання, ліплення, фотографія, аплікація, оригамі); догляд за рослинами; догляд за тваринами (кіньми, великою і дрібною рогатою худобою, свиньми, кролями, птахами тощо) з метою проведення зоотерапії або анімалотерапії; швейні; господарські (із самообслуговування: приготування їжі, миття посуду, прання білизни); прибирання своїх житлових кімнат, невеликий господарський ремонт; робота з комп’ютером. За результатами опрацювання було розроблено 32 річні програми занять за різними напрямками, які включають в себе теоретичну та практичну частини (Аматорська театральна студія «Контакт», Ароматерапія, Гарденотерапія, Екологія мегаполісу, Етика та естетика, Інклюзивний туризм в умовах Київського зоопарку, Казкотерапія, Кінотерапія, Кулінаротерапія, Музикотерапія, Навички корисного життя, Навчання основним соціальним навичкам, Нейрогімнастика, Онлайн екскурсії Україною, Основи моделінгу;, Основи професійної орієнтації. Індустріальний туризм, Основи професійної орієнтації. Тестування, Основи Тік-Ток, Основи фінансової грамотності, Пісочна терапія, Профінформування. Гід по навчальним закладам міста Києва, Профінформування. Гід по професіям «Гардероб професій», Профорієнтаційний тренінг, Рукоділля, Скандинавська хода, Соціальна терапія, Фотополювання, Цивільний захист, Цифрова грамотність, Школа красномовства, Mindfulness, Soft skills). У результаті впровадження цих програм виявлено такі реабілітаційні ефекти: соціальний ефект; психологічний; професійний; просвітницький; трудовий ефект; покращення фізичного здоров’я. Вказані реабілітаційні ефекти сприяють відновленню побутових, соціальних та трудових навичок і як результат зростає показник якості життя, адже людина здатна відчути свою самостійність та незалежність.

Посилання

Гойдош К.Ю., Романів О.П. Працетерапія як соціальна технологія для покращення якості життя пацієнтів. Економіка і право охорони здоров’я. № 2 (8), 2018, С. 99–100

Київський міський центр соціальної, психологічної, професійної та трудової реабілітації «Аскольд». URL: https://inc.kiev.ua/ (дата звернення: 14.10.2023)

Конвенція про права осіб з інвалідністю (Конвенція про права інвалідів) : Конвенція Орг. Об’єдн. Націй від 13.12.2006 р. : станом на 19 черв. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_g71#Text (дата звернення: 17.10.2023)

Про затвердження Методичних рекомендацій щодо організації працетерапії для громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю в закладах / установах системи соціального захисту населення : Наказ Міністерства соціальної політики України від 26.11.2018, № 1778: URL: https://www.msp.gov.ua/documents/4424.html (дата звернення: 14.10.2023)

Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні : Закон України від 21.03.1991 р. № 875-XII : станом на 21 лип. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/875-12#Text (дата звернення: 14.10.2023)

Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні : Закон України від 06.10.2005 р. № 2961-IV : станом на 1 трав. 2023 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2961-15#Text (дата звернення: 14.10.2023)

Про схвалення Національної стратегії із створення безбар'єрного простору в Україні на період до 2030 року : Розпорядж. Каб. Міністрів України від 14.04.2021 р. № 366-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/366-2021-р#Text (дата звернення: 14.10.2023)

Соціально-психологічна реабілітація вразливих категорій громадян від наслідків війни : кол. моногр. / за заг. ред. О.О. Кравченко ; МОН України, Уманський держ. пед. ун-т імені Павла Тичини. Київ : Ямчинський О. В., 2022. 406 с.

Холостова Є.І. Технології соціальної роботи: підручник. М: ИНФРА, 2004. 400 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-11

Як цитувати

ВЕРБОВСЬКА, О., & КРАВЧЕНКО, О. (2023). КОМПЛЕКСНА: СОЦІАЛЬНА, ПСИХОЛОГІЧНА, ПРОФЕСІЙНА ТА ТРУДОВА РЕАБІЛІТАЦІЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ: З ДОСВІДУ КИЇВСЬКОГО МІСЬКОГО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНОЇ, ПСИХОЛОГІЧНОЇ, ПРОФЕСІЙНОЇ ТА ТРУДОВОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ «АСКОЛЬД». Ввічливість. Humanitas, (4), 3–10. https://doi.org/10.32782/humanitas/2023.4.1

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 1 АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають